avoinna
ke-la12-18
su12-16
FacebookInstagram
Tutustu taiteilijaan: Andréa Vanucchi


Andréa Vannucchi on valokuvaaja, joka on laajentanut työskentelyään niin grafiikkaan kuin teatterilavastukseenkin. Hän työskentelee sekä digitaalisesti että käsillä tehden..

Tutustu taiteilijaan: Andréa Vanucchi


Andréa Vannucchi on valokuvaaja, joka on laajentanut työskentelyään niin grafiikkaan kuin teatterilavastukseenkin. Hän työskentelee sekä digitaalisesti että käsillä tehden ja toimii vahvasti yhteisötaiteen kentällä. Hän tekee taidetta myös julkiseen tilaan, viimeisimpänä esimerkkinä on lokakuussa valmistunut teos Turun T3-sairaalaan.

Vannucchin teosten aiheet liittyvät usein ihmiseen. Häntä kiinnostavat ihmisten tarinat: arki, tavat ja kohtaamiset. Hän kertoo myös hyötyvänsä luonnon tarjoamasta lähtökohdasta taiteen tekemiseen, koska hän asuu melko syrjällä maaseudulla.

Utelias taiteilija

Andréa Vannucchi toimii pääasiassa valokuvan ja yhteisötaiteen parissa, mutta on laajentanut työskentelyään graafiseen suunnitteluun, teatterilavastukseen sekä valokuvan ja grafiikan soveltaviin menetelmiin.

“Olen utelias taiteilija, on sitten kyse aiheesta, tekniikasta tai materiaalin tutkimuksesta. Nautin siitä, kun pääsen pois palavasta elämästä ja annan taiteellisen prosessin johdattaa.” Yhteisötaide tuntuu Vannucchille luontevalta, sillä käyttäjäyhteisön kohtaaminen ja “paikan hengen” kartoittaminen toimivat hänelle inspiraation lähteinä. “Työskentelen mielelläni yhteistyössä muiden taiteilijoiden ja eri alojen tekijöiden kanssa. Laajan yhteistyön kautta olen tutustunut moniin mielenkiintoisiin ihmisiin ja huomannut, että tällaisen jaetun prosessin lopputulos on usein enemmän kuin yksi ynnä yksi,” hän kertoo.

“Yksinäisestä ja meditatiivisesta pimiön ja grafiikka-ateljeen työskentelystä löydän tasapainon. Digitaalisuuden rinnalla työskennellessäni nautin käsillä tekemisestä ja materiaalisuuden tuomista yllätyksistä.”

Taidelainaamosta löytyvä Vannucchin Maailmankaikkeus #1, jonka taiteilija on tehnyt tänä keväänä häntä ympäröivän luonnon inspiroimana, syntyi osin materiaalin kautta. “Päädyin syanotypiatekniikan oppisääntöjen rikkomiseen, joka synnytti ainutlaatuista jälkeä.”Kuva Vanucchin ateljeesta


Julkisen taiteen tekijä

Vannucchi sanoo ettei ole ollut kovin aktiivinen pitämään näyttelyitä, mutta hän on mielellään tehnyt taidetta muualle kuin virallisiin taiteen esittelypaikkoihin, kuten oppi- ja hoitolaitoksiin Turun ja Salon seudulla.

Hänen viimeisin julkinen teoksensa valmistuikin juuri lokakuussa 2021 Turun T3-sairaalaan. Ocean drifters -installaation elementteinä ovat ajopuut, joiden pinnassa yhdistyvät luonnon muovaamat puiden syyt sekä syanotypiatekniikalla vedostettuna tieteellistä kuvitusta planktoneista.

“Teoksen voi tulkita olevan vertauskuva elämän sattumanvaraisuudesta. Liikumme elämässä kuten planktonit ja ajopuut virrassa: olemassaolo, haavoittumattomuuden harha, terveys, sairaus… Ajatusta, ettei voi aina vaikuttaa siihen, mitä elämässä tapahtuu on vaikea hyväksyä; toisaalta, elämän ennakoimattomuus johdattaa meitä pohtimaan arvojamme, ihmissuhteitamme ja lopulta elämämme merkitystä,” kertoo taiteilija itse.

Dokumentaarista valokuvausta

Andréa Vannucchi rakastaa kirjoja. Valokuvataitelijoista hän kertoo Ihailevansa Ritva Kovalaisen, Sanni Sepon ja Pekka Turusen inspiroivia julkaisuja heidän monivuotisista valokuvausprojekteistaan.

Vuonna 2019 Vannucchi julkaisi Pyhimys elää -valokuvaesseen, joka esittelee Brasilian Amazonissa sijaitsevaa yhteisöä. Kirja pyrkii antamaan intiimin näkymän arkielämästä ja kommentoi historiallisia näkökohtia ja yhteisön nykyisiä haasteita. Taidelainaamosta löytyvä filmille kuvattu valokuvateos Uimarit Bajé-joella kuuluu tähän sarjaan.

Tällä hetkellä Vannucchilla on työn alla kirja puuveneen kiertokulusta - syntymästä, työvuosista ja kuolemasta. “Vuosien varrella saaressa asuessani ja rannoilla kulkiessani olen dokumentoinut puuveneiden viimeisen sijan, joka ei ole jäteaseman jätevuori. Toisin kuin kuituvene, puuvene palaa luonnon helmassa luonnon kiertoon, mäntyveneestä rantalepän ravinnoksi.”


Andréa Vanucchin terveiset teoksen ostajalle:

Teos on ikään kuin kärsivällisesti kasvatettu lapsi, joka lähtee maailmalle. Onpa se ihanaa, kun se pärjää itsekseen. Ilahdun, jos teokseni auttavat teitä pysähtymään hetkeen, ja nauttimaan taideteoksen seurasta.Maailmankaikkeus #1


Katso Andréa Vanucchin teoksia Turun Taidelainaamossa
täältä