avoinna
ke-la12-18
su12-16
FacebookInstagram
Tutustu taiteilijaan: Arja Goldblatt-Valkonen


Kuvataiteilija Arja Valkonen-Goldblattille taide on ollut ammatti ja elämäntapa jo yli neljäkymmentäviisi vuotta. Valkonen-Goldblattille eri tekniikoilla työskentely on..

Tutustu taiteilijaan: Arja Goldblatt-Valkonen


Kuvataiteilija Arja Valkonen-Goldblattille taide on ollut ammatti ja elämäntapa jo yli neljäkymmentäviisi vuotta. Valkonen-Goldblattille eri tekniikoilla työskentely on ollut aina luontevaa, ja hän antaa teoksen sisällön valita tekniikan.


Arja Valkonen-Goldblatt on pitkästä urastaan huolimatta Turun Taidelainaamon uusimpia taiteilijoita. Valkonen-Goldblatt on muuttanut tänä vuonna Joensuun Heinävaaralta Turun Juhannuskukkulalle ja päätti heti lisätä teoksiaan paikallisen taidelainaamon valikoimiin. Valkonen-Goldblatt totuttelee parhaillaan uuteen kotikaupunkiinsa ja toteaa elämän olevan jatkuvaa opettelua. Opettelua on taiteilijauran varrella vaatinut esimerkiksi erilaisten tekniikoiden käyttö.

”Olen tehnyt installaatioita, esinekoosteita, grafiikkaa, performansseja. Viime aikoina olen keskittynyt lähinnä maalaamiseen ja taiteilijakirjojen tekemiseen. Vanhemmalla iällä työskentelyni on muuttunut hitaammaksi, ajattelen enemmän ja teen vähemmän! Huomaan värillisen ilmaisuni pehmentyneen, maalaukseni ovat muuttuneet maisemallisemmiksi.”

Työskentelyssään Valkonen-Goldblatt ei usko inspiraation odotteluun, vaan hänen teoksensa lähtevät syntymään tekemisen kautta.

”Minulla on tapana tehdä työhuoneella sinne tultuani ensimmäiseksi jokin pieni teko, kuin aamumeditaatio: kirjoittaa sana, tiputtaa mustetta märälle paperille ja seurata sen leviämistä, maalata pieni akvarelli. Teen samaa asiaa joka päivä niin kauan kuin se syntyy luontevasti. Viimeksi tein vuoden ajan aamuisin kuvia vuoresta. ”

Vastapainoksi itsenäiselle työskentelylle Valkonen-Goldblatt on kokenut tärkeäksi myös erilaisiin taiteilijaryhmiin kuulumisen, ja kertoo kuuluneensa aina johonkin taiteilijaryhmään. ”Ryhmässä toimiminen on hauskaa ja antaa vastapainoa asioiden yksin työstämiselle,” taiteilija kertoo. Hän on ollut mukana esimerkiksi seuraavissa taiteilijaryhmissä: UVU, Jo Riittää!, Ruokala Rehu, Olettamo ja Biblioteko.


Valkonen-Goldblattin yksityisnäyttely #lifeinprogress Taidekeskus Ahjossa Joensuussa”Oma työhuone on kuin toinen koti”

Arja Valkonen-Goldblatt viettää paljon aikaa työhuoneellaan, ja hän viihtyy siellä muutenkin kuin konkreettisesti töitä tehden. Työhuone on hänen mielestään taiteilijan tärkein työväline ja Valkonen-Goldblattille oma työhuone on kuin toinen koti.

”On surullista, että niin monissa kaupungeissa kuvataiteilijoiden työhuonetilannetta ei kyetä eli haluta ratkaista niin, että taiteilijoilla olisi asianmukaiset pysyvät tilat. Tämä ja jo 1970 -luvulla esiin nostettu vaatimus taiteilijapalkasta ovat edelleen ratkaisematta.”

Taiteen kohtaamisessa ja hankkimisessa Valkonen-Goldblatt kannustaa keskittymään enemmän tunteeseen kuin järkeen.

”Taiteen kohtaamisessa ja hankkimisessa voi mielestäni laittaa järjen taka-alalle ja antaa tilaa tunteelle, uskaltaa antaa taiteen koskettaa. Itselleni viimeinen lähes pyhä taide-elämys oli Kiihtelysvaaran kotiseutumuseoon sijoitetussa nykytaidenäyttelyssä kuvataiteilija Inkeri Makkosen teos. Särkynyt, lähes palasina ollut taiteilijan isoisän vanha puuvene, jonka Inkeri on yrittänyt parsia ehjäksi.”Teos sarjasta Amnesia, (25 osaa), Muistanko, en muista, muistan...


Katso Arja Valkonen-Goldblattin teoksia Turun Taidelainaamossa
täältä