avoinna
ke-la12-18
su12-16
FacebookInstagram
Tutustu taiteilijaan: Oona Leinovirtanen


Taiteen tekeminen antaa taiteilija Oona Leinovirtaselle vapauden olla oma epämääräinen itsensä. Taide antaa myös luvan kiinnostua ja innostua asiasta..

Tutustu taiteilijaan: Oona Leinovirtanen


Taiteen tekeminen antaa taiteilija Oona Leinovirtaselle vapauden olla oma epämääräinen itsensä. Taide antaa myös luvan kiinnostua ja innostua asiasta kuin asiasta,ja tämä tuo taiteilijalle merkityksellisyyden tunteen elämään. Leinovirtanen kulkee paljon ulkona, ja hän kantaa usein mukanaan pientä päiväkirjaa, johon laittaa muistiin uudet ideat.

Piirtäminen toi aikoinaan Oona Leinovirtasen taidealalle. Turun Taideakatemiasta vuonna 2016 valmistunut kuvataiteilija on vähitellen kuitenkin siirtynyt enemmän kolmiulotteiseen taiteeseen sekä videoiden ja taiteellisen tutkimuksen tekemiseen. Installaatioita ja veistoksia Leinovirtanen tekee edelleen, mutta piirtäminen on jäänyt vähemmälle, koska se tuntuu hänestä liian kaksiulotteiselta ja esittävältä.

“Nykyään teen veistoksia, installaatioita, tanssillisia videoperformansseja ja taiteellista tutkimusta. Inspiroidun muun muassa mikrobeista, permakulttuurista, ei-niin-inhimillisistä suhteista ja poeettisista epämääräisyyksistä. Olen tanssinut pitkään ja taiteelliset metodini ovat kehollisia ja perustuvat improvisoinnille ja aineen hipelöinnille. Kiinnostavia ovat erityisesti hylkiömateriaalit, epämääräiset asiat kuten jäte ja lika sekä kaikki hierarkian pohjalla oleva. Mikrobit ja niiden välittämät näkymättömät asiat kiehtovat myös. Aineen kiertoa ja olioiden koostumista sitovat yhteen mikrobit, joiden jatkuva häärintä mahdollistaa elämää. Ajatus sisä- ja ulkopuolesta muuttuu kaiken välisyydeksi, näkymättömiksi joustaviksi suhteiksi ja sidosteiksi.”, Leinovirtanen kuvailee inspiraationsa kohteita.

Leinovirtanen ei nykyään juuri tee yksittäisiä teoksia, vaan hänen uudet teoksensa ovat usein pienemmistä osasista kollaasinomaisesti koostuvia kokonaisuuksia. Turun Taidelainaamon valikoimissa Leinovirtasella on grafiikan teoksia, keramiikkaveistoksia sekä muutama teos, joita taiteilija kutsuu Sylkiöiksi. Grafiikan teokset ovat ajalta, jolloin taiteilija vielä piirsi ja teki niin sanottuja yksittäisiä teoksia. Keramiikkateokset sen sijaan ovat osa suurempaa kokonaisuutta, installaatiota joka oli esillä Suut ja syljet näyttelyssä Galleria Kosmisessa, Helsingissä syksyllä 2020.

“Näyttelyssä eri taiteilijoiden tekemien teosten raja oli liukuva ja ne saattoivat installoitua yhteen. Se, mikä lasketaan teokseksi, tuntuu jännältä käsitteeltä omalla kohdalla”, Leinovirtanen toteaa.

Teoskokonaisuus Sylkiöt syntyi Leinovirtasen tehdessä taiteellisen tutkimuksen graduaan Turun yliopiston yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan sosiologian laitokselle 2019. Osa gradusta muodostui Sylkiöistä, minkä prosessi oli tosin alkanut jo vuonna 2017 ja jatkuu jossain määrin edelleen. Taiteilija kertoo, että Sylkiöt syntyivät suun kautta sylkemällä. Näyttelyn teostekstissä Leinovirtanen kuvailee Sylkiöiden syntyä seuraavasti:

“Aloin kiinnittää huomiota suustani sylkemiin porkkanankantoihin ja hedelmien siemeniin, omenanraatoihin. Syömisen jälkeen jauhoin monesti purkan, jonka syljin näiden biojätteeksi muuttuneiden kaunokimpaleiden lähellä olevaan sylkykuppiin. Kunnes ensimmäinen purkka hakeutui kontaktiin luumunkiven kanssa, sitten toinen omenansiementen. Joiltain ystäviltäni lähtivät hiukset, ja itseltänikin muutama päivittäin. Alkoi syntyä sylkiöitä, hylkiömateriaalien muodostamia liittoja, pieniä veistoksia.”

“Paitsi syöden, ihminen eristää kehostaan myös esimerkiksi irtoavat hiukset. Turhat hiukset ovat kehon ylimäärää, jätettä. Teokset ovat syntyneet arkisen ihmiskehon välittömässä läheisyydessä kohtaamien elollisten ja elottomien aineiden vuorovaikutuksessa”, Leinovirtanen täsmentää.


Täsmänäkö ananakseen

“Taide saa tuntemaan, että asiat riittävät”

Uudet ideat voivat ilmaantua Oona Leinovirtaselle esimerkiksi tanssiessa, pitkillä kävelyillä tai mielenkiintoista tekstiä lukiessa. Kehollisesti tuntuvista asioista voi myös seurata muljahtava oivallus, kuten taiteilija itse tunnetta kuvailee. Oivalluksen tunne puolestaan voi toimia inspiroivana.

“Taide antaa vapauden, saan viimein tehdä mitä haluan. Koen että taiteessa voi olla monella eri tavalla samaan aikaan, voi olla samaan aikaan niin sanotusti totta ja epätotta, oivaltavaa ja älytöntä. Taide antaa luvan kiinnostua ja innostua asiasta kuin asiasta, ja siitä seuraa kuplivuus ja merkityksellisyyden tunne. Taide saa tuntemaan, että asiat riittävät. Samalla tulee vaatimattomammaksi sen suhteen mitä haluaa, koska pienetkin asiat ovat joskus jopa liian syviä ja antoisia”, Leinovirtanen toteaa.

Leinovirtanen työskentelee nykyään usein ulkona, esimerkiksi puutarhassaan. Hän kokee sisätiloissa työskentelyn hetkittäin liian rajoittavaksi, vaikka toteaakin että toisinaan työhuoneessa keskittyminen on helppoa ja materiaalit ovat käsien ulottuvilla. Työskentelypaikan valinta riippuu siitä mitä tekee ja mikä vaihe on meneillään. Taiteilijan mukaan välillä on vaikea vetää raja siihen, onko jonkin teoksen toteuttanut yksin vai yhteistyössä.

“Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kiinnostavat keskustelut voivat saada aikaan hyvin merkittävän ajatuksen, joten ei voi juuri sanoa täysin yksin mitään tehneensä. Ideoiden alut pidän tiettyyn pisteeseen asti tosin itselläni ja jotkin jäävät ikisalaisuuksiksi. Kommunikoin kuitenkin paljon myös esimerkiksi ystävieni ja kollegoideni kanssa”, Leinovirtanen pohtii.

Leinovirtasen unelma on elää ulkona ja liikkua vähemmän pystyasennossa. Hän kokeilee vaikuttaa asioihin kehollisella tahdonvoimalla.Oona Leinovirtasen terveiset teoksen ostajalle:

Esimerkiksi syömisen yhteydessä voisit katsella Sylkiöitä, ja miettiä miten ne ovat syntyneet, tai mihin kaikki se aines menee mitä jauhamme? Tai jos olisit itse esimerkiksi popcorninsiemen, mihin päätyisit? Olisiko coolimpaa olla jotain mikä syödään, vai jotain mitä ei syödä? Mihin kaikkialle biojätteeksi luokiteltuja asioita voisi sijoitella niin etteivät ne olisi roskia, ja missä ne olisivat harvinaisen paljon roskia?

Jos tutkailet muita teoksiani ja koet jonkin kehollisen muljahduksen, niin nauti siitä. :- ) Jos et, niin, olkoon sekin antoisaa!
Katso Oona Leinovirtasen teoksia Turun Taidelainaamossa täältä

Taiteilijan kotisivut https://cargocollective.com/oonaleinovirtanen/


Vierii kolisten, hämärä moka