avoinna
ke-la12-18
su12-16
FacebookInstagram
Tutustu taiteiljaan: Johanna Sinkkonen


Johanna Sinkkonen on laaja-alainen taiteilija. Hän valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2007 ja maalasi ensin useita vuosia öljyväreillä. Tekniikan säännöt ja rajoittavuus..

Tutustu taiteiljaan: Johanna Sinkkonen


Johanna Sinkkonen on laaja-alainen taiteilija. Hän valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2007 ja maalasi ensin useita vuosia öljyväreillä. Tekniikan säännöt ja rajoittavuus ajoivat kuitenkin Sinkkosta kokeilemaan jotakin uutta, ja ensimmäinen suuri muutos työskentelyyn tapahtui, kun hän siirtyi tekemään suurikokoisia mustepiirroksia paperille.

Piirrosten myötä Sinkkosen taide jatkoi kehitystään yhä monialaisempaan suuntaan. Hän on työskennellyt sekä yhteisö- ja paikkasidonnaisen taiteen että mediataiteen parissa. Uusimpana tekniikkana taiteilijan työkalupakissa on metallin työstö. Sinkkonen valmistui tammikuussa 2021 levyseppähitsaajaksi.
”Teen taidetta, koska se on ollut osa minua aina” Johanna Sinkkonen sanoo. Jo aivan opinpolkunsa alussa alakoululaisena hän teki päätöksen ryhtyä kuvataiteilijaksi. Historian tunneilla ainoana naistaiteilijana maininnan sai Helene Schjerfbeck ja Sinkkonen päätti korjata asian. Hän kertookin sisällään asuvan pienen aktivistin. Kuvataiteilijuus on antanut kanavan ottaa kantaa eriarvoisuuteen ja epäkohtiin yhteiskunnassa. Taiteen keinoin Sinkkonen pyrkii rikkomaan rajoja ja kaatamaan aitoja siellä, mihin niitä on rakennettu.
Sinkkosen inspiraatio löytyy luonnosta ja muista ympärillä olevista asioista, maailman tapahtumista ja kotoisemmista kohtaamisista. Vaikuttavin taide-elämys Sinkkoselle on ollut Leonardo da Vincin Mona Lisan näkeminen. Väentungoksen keskellä kokemansa odottamattoman tunnekuohun muisteleminen saa hänet edelleen liikuttumaan. Nykytaiteen kentältä Sinkkonen seuraa paljon paikallisia toimijoita, myös kuvataiteen ulkopuolelta. ”Kiinnostavien projektien kautta on ollut mahtavaa seurata esimerkiksi nukketeatterin maailmaa ja lavastajan ammattia” Sinkkonen kertoo.

”Taide on työtä”

Sinkkosen suuntautumista yhteisötaiteen ja soveltavan taiteen alalle on motivoinut kiinnostus vaikuttaa yhteiskuntaan ja viedä taidetta paikkoihin, joissa sitä ei yleensä ole koettavissa. Pääasiallisesti hän työskentelee yksin, mutta on uransa aikana tehnyt yhteistyötä eri kokoonpanojen kanssa. Kesällä 2020 hän esimerkiksi toteutti Holtz Kollektivin kanssa Aurajoen rantapuihin yhteisö- ja ympäristötaideteoksen KaiPuu. Usein julkisten taideteosten toteuttamisessa on mukana monen alan ammattilaisia arkkitehdeistä urakoitsijoihin, mutta oman osuutensa Sinkkonen valmistaa yksin. Työt saattavat hoitua joko kotona tietokoneen äärellä, pajalla hitsaten tai työhuoneella Taiteilijatalo Fimbulissa Turun Pääskyvuorella.
Sinkkonen painottaa, että taide on hänelle ensisijaisesti työtä ja taiteilijuus ammatti siinä missä muutkin. Se on työ, joka tuo leivän ja vähän juustoakin leivän päälle. Henkisesti työ antaa Sinkkoselle paljon, mutta helpolla taiteilijan työssä ei pääse. Uraa luovalla taiteilijalla täytyy olla paksu nahka ja luotto itseensä, sillä selkään taputtelijoita ei ole ja kilpailu alalla on kovaa. Kantapään kautta on uran aikana tullut opittua se, että lahjakortit tai lupaus ”näkyvyydestä” eivät palkaksi kelpaa, vaan taiteilijan palkka on rahaa, niin kuin se muillakin aloilla on. ”Valitettavasti nälkätaiteilija- ja neromyytit eriarvoistavat taiteilijoita ja vievät pohjaa työn arvostukselta ja siitä maksettavalta palkalta,” Sinkkonen toteaa, ”mutta tervetuloa vaan alalle, jos uhkarohkeutta riittää!”

Tällä hetkellä Johanna Sinkkosen teoksia on nähtävänä Turun Taiteilijaseuran SYKLI-jäsennäyttelyssä Loimaan Taidetalolla. Muita ajankohtaisia tapahtumia ovat esim. 18.7. asti Maailma huoneessani-näyttely Sepän talolla Raumalla, osana RaumArs residenssiä, jossa Sinkkonen on viisi kuukautta yhteisötaiteen stipenditaiteilijana, Turussa elokuussa toteutettava immersiivinen suurteos Huoneiden kirja sekä monikanavainen interaktiivinen mediataideteos I see you, joka toteutetaan osana merkkivuoden ohjelmaa, kun Turku tänä vuonna juhlii Euroopan kulttuuripääkaupungin kymmenvuotisjuhlaa.Johanna Sinkkonen työhuoneellaan

Johanna Sinkkosen terveiset teoksen ostajalle:

Kiitos kun tuet paikallista ja elävää taiteilijaa. Taide saa aina enemmän merkityksiä, kun sille löytyy katsojia ja kokijoita. Kiitos kun valitsit minun teokseni!

Lyhyt taustoitus Taidelainaamosta löytyvistä teoksista:

Taidelainaamossa on myynnissä eniten Plan[et] B-Z -sarjan teoksiani. Teokset käsittelevät tulevaisuutta, ehkä jopa hieman dystooppista sellaista. Mutta on siellä jokin toivo elämästä, mutta erilaisesta sellaisesta. Maailma, jona me sen tiedämme, tulee päättymään ja sellaista visiota nämä teokset edustavat. Teokset on tehty kierrätetystä metallista hitsaten, kiillottaen ja maalaten. Teoksissa vuoropuhelee rikottu ja likainen struktuuri kiiltävän pinnan kanssa.Plan[et] B-Z