avoinna
ke-la12-18
su12-16
FacebookInstagram
Tutustu taiteilijaan: André Peterdi
André Peterdi

Marraskuun nosto André Peterdi on Hangosta kotoisin oleva taidemaalari. Peterdi on piirtänyt niin kauan kuin muistaa, mutta..
Turun Taidelainaamon loppuvuoden aukioloajat
1.11.2020 alkaen Turun Taidelainaamo on avoinna ke-la klo 12-18 ja sunnuntaisin klo 12 -16.

Loppuvuoden poikkeusaukioloajat jolloin taidelainaamo on suljettu ovat

la 31.10.
su 6.12...

Tutustu taiteilijaan: André Peterdi
André Peterdi

Marraskuun nosto André Peterdi on Hangosta kotoisin oleva taidemaalari. Peterdi on piirtänyt niin kauan kuin muistaa, mutta maalaamiseen hän tutustui oikeastaan vasta muuttaessaan heti peruskoulun jälkeen vuodeksi isoäitinsä luo Budapestiin, Unkariin. Peterdin isoäiti oli tuolloin joidenkin vuosien ajan maalannut jäljitelmiä 1600-luvun hollantilaisista maisemista sekä asetelmamaalauksista, ja Peterdi oli niistä erittäin vaikuttunut. Isoäidin tekemiä maalauksia myös myytiin kiitettävästi. Isoäitinsä inspiroimana Peterdi aloitti piirustusopinnot Budapestin Taideakatemian iltakursseilla vuosina 1994-1995, ja jatkoi myöhemmin taideopintojaan Porvoon käsityö- ja taideoppilaitoksessa vuosina 1999-2002 ja Turun piirustuskoulussa, josta hän valmistui vuonna 2006.

Budapestissa isoäiti vei André Peterdin taidemuseoihin katsomaan maalauksia eri vuosisadoilta. Museokäynnit olivat innostavia ja avartavia kokemuksia, koska Peterdi oli asunut lapsuutensa pienellä paikkakunnalla, jossa vastaavanlaisia rakennuksia ja instituutioita ei ollut. Maalauksia katsoessa taiteilijasta tuntui aivan kuin hän olisi astunut uuteen maailmaan. Peterdi ja hänen isoäitinsä myös maalasivat kumpikin omia mukaelmiaan erilaisista maalauksista. André Peterdin vanhempien kodin seinälle on ripustettu muutama isoäidin maalaus, ja niitä kastellessaan Peterdi ei voi olla ihmettelemättä, miten hänen isoäitinsä pystyi kehittymään maalarina niin valtavasti vain muutamassa vuodessa. Ensimmäisenä öljyvärityönään Peterdi maalasi jäljitelmän Munkácsyn maalauksesta. Hän oli melko tyytyväinen lopputulokseen, ja tämä rohkaisi häntä jatkamaan maalaamista. Isoäidin kanssa vietetyistä maalaustuokioista Peterdin mieleen on jäänyt tärpätin ja unkarilaisten öljyvärien tuoksu, joka tuulettamisesta huolimatta leijaili isoäidin pienessä yksiössä.

André Peterdi kertoo, että nykyhetkeen verrattuna maalaaminen oli hänen mielestään nuorena vaivatonta ja viatonta. Kokemuksen myötä taiteilija on tullut enemmän tietoiseksi ratkaisuista, joita maalatessa tekee, ja tämä puolestaan luo lisää haasteita. Peterdi suhtautuu nykyään maalaamiseen enemmän ongelmanratkaisuna kuin ilmaisuna. Hän haluaa saavuttaa pisteen, jossa näkyvä ilmaisee itsensä tai jossa jokin asia näyttää hänelle oikeutuksensa olemassa oloon kuvia tulvivassa maailmassa. Viime vuosina Peterdi on tehnyt maalauksia, joissa on yksi värialue. Hän on työskennellyt värinesteen parissa muodostaen värisävyjä tilavuuserojen avulla sen sijaan, että olisi käyttänyt valkoista vaalentamiseen. Kyseisen tekniikan avulla Peterdi on päässyt tutustumaan paremmin väripigmenttien ominaisuuksiin. Hän työskenteli pitkään hartsien parissa saadakseen värit näyttäytymään puhtaimmillaan. Peterdi joutui kuitenkin lupumaan hartsien käytöstä, ja on palannut öljyväreillä maalaamiseen. Työskentely hartseista luopumisen jälkeen on ollut haastavaa, koska se on vaatinut täydellisen muutoksen ajattelutavassa värien aplikaatiosta - kuten siveltimen käytöstä - lähtien maalin viskositeettiin ja niin edelleen. Peterdi työskentelee parhaillaan uuden näyttelykokonaisuuden parissa, mutta tulevan näyttelyn paikka on vielä toistaiseksi auki. Turun Taidelainaamon valikoimissa Peterdillä on viime aikoina ollut menetelmä-asetelmamaalauksia.André Peterdin terveiset teoksen ostajalle:

Olkoon onneksi.


Katso André Peterdin teoksia Turun Taidelainaamossa täältäViolettisininen