avoinna
ke-su12-18
FacebookInstagram
Turun Taidelainaamo hakee lainaamotyöntekijää
taiteilja headshot

Hakijan on oltava työtön työnhakija ja oikeutettu täyteen palkkatukeen (= hakijan on tullut olla 24 kuukautta palkkatuen myöntämistä..
Tutustu taiteilijaan: Jani Rättyä
taiteilja headshot


Syyskuun nosto Jani Rättyä aloitti kuvataiteen opintonsa vuonna 1994 Limingan Taidekoulusta, jonne hän lähti oppimaan piirtämistä. Opiskeluvaiheessa Rättyä..

Tutustu taiteilijaan: Jani Rättyä
taiteilja headshot


Syyskuun nosto Jani Rättyä aloitti kuvataiteen opintonsa vuonna 1994 Limingan Taidekoulusta, jonne hän lähti oppimaan piirtämistä. Opiskeluvaiheessa Rättyä kuitenkin huomasi, että kuvanveisto kolahti ja hän päätti vaihtaa suunnittelemansa arkkitehdin uran taiteilijuuteen. Limingan Taidekoulun jälkeen Rättyä on jatkanut opintojaan Turun Piirustuskoulussa, josta hän valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 1998 sekä Kuvataideakatemiassa, josta hän valmistui kuvataiteen maisteriksi vuonna 2014. Tutkintojen välissä Rättyä toimi vapaana taiteilijana ja teki myös kuuden vuoden ajan töitä museomestarina WAMissa.

Vuonna 2007 Rättyä muutti Uuteen-Seelantiin ja meni siellä ollessaan naimisiin. Uudessa-Seelannissa kuvanveistäjä asui puoli vuotta, jonka jälkeen hän palasi Suomeen saatuaan tilaustyönä Oulun yliopiston 50-vuotisjuhlamitalin toteutuksen. Uudessa-Seelannissa vietetyllä ajanjaksolla oli kuitenkin vaikutusta myös Rättyän taiteentekemiseen: Uudessa-Seelannissa taiteilija innostui väreistä ja alkoi maalata. Hänen maalauksensa ovat olleet lähes aina abstraktia värikirjoa ja intensiivistä sivellintyöskentelyä, ja tunnistettava käsiala on melko raaka ja dynaaminen. Kuvanveistossa ja maalauksessa on molemmissa omat voimansa, jotka kiinnostavat Rättyää. Veistoksissa etenkin kosketeltavuus ja plastisuus sekä materiaalien ja tilan ymmärtäminen kiehtovat häntä.

Jani Rättyän taiteellinen työskentely on pysynyt alusta asti samoilla linjoilla materiaalin ja sisältöjen suhteen. Hänen portfolionsa on teemojen osalta melko kirjava, mutta hänen asenteensa tai tapansa tarkastella asioita ei ole muuttunut. Taiteen tekeminen on Rättyälle mysteerin äärellä olemista sekä hengellinen tila. Usein hän ei etukäteen tiedä mitä teoksista tulee, tai mihin hän on teoksensa suhteen pyrkimässä. Taiteilija nauttii kuitenkin kuvan voimasta ja siitä, kuinka prosessi alkaa viedä tekijää uuteen suuntaan. Teosten nimet ovat Rättyälle tärkeitä ja hän kiinnostuu kertomuksista, joissa totuus on tarua ihmeellisempää. Luonto- ja ihmisaiheet kulkevat taiteilijan mukana ja näkyvät yksityiskohtina tai kantavana ajatuksena hänen taideteoksissaan.

Tällä hetkellä Rättyä työskentelee joko kotipihallaan tai studiossa Fimbulin taiteilijatalossa. Metallityöt hän tekee Jöötti ry:n valimolla. Veisto- ja maalaustyöt vuorottelevat Rättyän työskentelyssä, ja näin hän voi myös tauottaa tekemistään. Maalaukset syntyvät veistoksia nopeammin, ja maalauksia Rättyä tekee veiston ohella sopivissa väleissä ja kun siltä tuntuu.

Viime aikoina Rättyä on ollut mukana ryhmänäyttelyissä, kuten Wiurilan kesä 2020 -näyttelyssä sekä Turun linnassa tällä hetkellä nähtävillä olevassa Jöötti ry:n 30-vuotisjuhlanäyttelyssä Patina. Yksi näyttely on myös suunnitteilla Pohjanmaalle. Lisäksi Rättyä valmistelee Seinäjoen kaupungille veistosta, jonka on tarkoitus valmistua kesällä 2021. Isommat projektit vievät aina paljon aikaa ja ajatuksia, minkä vuoksi Rättyällä ei ole ollut viime vuosina aikaa järjestää yksityisnäyttelyitä. Turun Taidelainaamon valikoimissa taiteilijalla on tällä hetkellä niin maalauksia kuin veistoksiakin.
Jani Rättyän terveiset teoksen ostajalle:

Aina se on ilon aihe, kun teos löytää uuden omistajan ja pääsee vaikuttamaan kodissa tai työpaikalla. Taiteella voi muuttaa tilan ja mieluisa teos todella parantaa elämänlaatua.


Katso Jani Rättyän teoksia Turun Taidelainaamossa täältä

Taiteilijan kotisivut: https://janirattya.com///


Out of the Blue