avoinna
ke-su12-18
FacebookInstagram
Tutustu taiteilijaan: Sanna Vainionpää
taiteilja headshot

Heinäkuun noston Sanna Vainionpään teokset ovat sekä väreiltään että muotokieleltään leikkisiä ja niistä välittyy aito tekemisen ilo sekä..

Tutustu taiteilijaan: Sanna Vainionpää
taiteilja headshot

Heinäkuun noston Sanna Vainionpään teokset ovat sekä väreiltään että muotokieleltään leikkisiä ja niistä välittyy aito tekemisen ilo sekä rentous. Monipuolisen tekijän inspiraation lähteenä toimivat värit ja niiden erilaiset yhdistelmät, eikä hän kaihda kirkkaitakaan värimaailmoja. Vainionpää kertoo neonvärien sykähdyttäneen jo 80-luvulla niiden tullessa osaksi muotia ja katukuvaa. Vainionpää muistelee naapurinsa ompelemaa raitapaitaa, jossa oli yhdistettynä mustaan sekä neonpinkkiä että -keltaista! Vainionpää kuvaa kokemusta päräyttäväksi ja tietty väripaletti onkin pysynyt hänen työskentelyssään tekniikasta huolimatta.

Vainionpää on valmistunut 2006 Turun Taideakatemiasta kuvataiteilijaksi. Opiskeluaikoina Vainionpää oli kiinnostunut puupiirroksesta ja ihaili tekniikan mahdollisuuksia sekä muita tekijöitä. Muut grafiikan tekotavat eivät kuitenkaan kiinnostaneet Vainionpäätä yhtä lailla, ja hän vaihtoikin kiintopisteen opiskelussa maalaukseen, joka tuntui omimmalta tavalta työskennellä. Opinnäytetyökseen Vainionpää toteutti kuitenkin kaupunkitilaan sijoittuvan paperipunoksista koostuvan teoskokonaisuuden, joka levittäytyi ympäri Turkua. Inspiraationa teoksen syntyyn toimi kaupungin väri- ja muotomaailma, kuten esimerkiksi liikennemerkit. Lisäksi Vainionpää halusi irrottautua taidekentän galleria- ja instituutiokeskeisyydestä ja hänen teoksensa olikin yksi ensimmäisistä Turun kaupunkikuvaan sijoittuvista opinnäytetyöteoksista. Teoksesta toteutettu dokumentaatio on ollut esillä muun muassa Aboa Vetus & Ars Novassa.

Henkilökohtaisen taiteellisen työskentelynsä lisäksi Vainionpää kokee mielekkääksi osaksi taiteilijuutta erilaiset yhteisölliset projektit. Maalaustaiteen parissa hän kertoo parhaimmillaan pääsevänsä flow-tilaan, joka syntyy intuitiivisen ja jopa meditatiivisen työskentelyn kautta, jossa mielen voi päästää tyhjenemään. Yhteisöllisissä projekteissa taas materiaali ammennetaan taiteilijan itsensä ulkopuolelta, jolloin Vainionpää pääsee näkemään, miten erilaiset ideat ja ajatukset resenoivat keskenään. Vainionpää on aina kokenut tärkeäksi osallistua aktiivisesti taidekentän keskusteluun ja pitääkin yhteisöjä osallistavaa taiteen tekoa hyvänä väylänä ottaa kantaa myös yhteiskunnallisella tasolla. Vainionpää toimii lisäksi Turun Taiteilijaseuran ry:n toiminnanjohtajana ja näkee kolmannen sektorin toimijat, kuten erilaiset järjestöt, perustavanlaatuisen tärkeinä vaikuttajina taidekentällä. Vainionpäälle toimiminen oman ammattikuntansa etujen eteen on tärkeä osa taiteilijuutta.

Vainionpää työskentelee kausittain työhuoneellaan Logomolla. Läheisin tekniikka Vainionpäälle on erilaiset maalauskollaasit, joita on myös parhaillaan Turun Taidelainaamon valikoimassa. Kesällä 2021 Vainionpään teoksia voi nähdä ryhmänäyttelyssä Pirkanpohjan taidekeskuksessa Ähtärissä sekä Mäntän kuvataideviikoilla, jonne tuleva teos on toteutettu työparin kanssa. Lisäksi Vainionpää organisoi jo kolmatta vuotta syksyllä jatkuvaa Mynämäen iltakoulua, joka on Saaren kartanolla kerran kuussa tapahtuva yhteisöllinen iltama. Iltamiin on kerättynä alueen tietäjiä ja taitajia mitä erilaisimmista aihealueista, jotka pitävät yleisölle avoimia oppitunteja. Suosituilla oppitunneilla on tehty katsaus muun muassa maatiaskanojen pitoon sekä viikinkiperheen elämään.Sanna Vainionpään terveiset teoksen ostajalle:

Haluan kannustaa taiteen ostajia seuraamaan ja tutkimaan erilaisia kuvataiteen muotoja. Perinteisten tekniikoidenkin ulkopuolelta voi löytää itseään kiinnostavia ja omaa silmää miellyttävää taidetta. Kuten muillakin kulttuurikentillä, myös kuvataiteen konseptit ovat laajentuneet ja myös kuvataiteen saralla viihtyvyyden kokemuksia voi laajentaa!


Katso Sanna Vainionpään teoksia Turun Taidelainaamossa täältä

Taiteilijan kotisivut: http://sannavainionpaa.com/index.html


Flora