avoinna
ke-la12-16
FacebookInstagram
TURUN TAIDELAINAAMO AVAA JÄLLEEN OVENSA ASIAKKAILLE 3.6.2020!
Palvelemme kesäkuussa 3.6.2020 alkaen asiakkaita ke-la klo 12-16. Aulagalleriasta löydät kokoelman valokuvataiteilija Johanna Naukkarisen poimimia teoksia myyntikokoelmastamme.
Turun Taidehallin toisen kerroksen galleriat..
TURKU ARTOTHEQUE WILL RE-OPEN 3.6.2020!
Turku Artotheque will re-open on June 3. Opening hours will be Wed-Sat 12 pm – 4 pm . Artworks chosen from the..
TUTUSTU TAITEILIJAAN: MATTI HELENIUS
taiteilja headshot

Toukokuun nosto, kuvataiteilija Matti Helenius, on monille tuttu ensisijaisesti taidegrafiikastaan, mutta myös installaatioistaan. Hänen teostensa punaisena lankana ovat..
AUKIOLOAJAT/OPENING HOURS
Turun Taidehalli sekä Turun Taidelainaamo suljetaan 14.3. alkaen väliaikaisesti yleisöltä. Henkilökuntamme työskentelee etänä. Seuraamme tilannetta ja tiedotamme mahdollisista muutoksista. Pahoittelemme tilannetta asiakkaillemme...

TUTUSTU TAITEILIJAAN: MATTI HELENIUS
taiteilja headshot

Toukokuun nosto, kuvataiteilija Matti Helenius, on monille tuttu ensisijaisesti taidegrafiikastaan, mutta myös installaatioistaan. Hänen teostensa punaisena lankana ovat luonnon, ympäristön ja ihmisarvon kunnioittaminen sekä kaikenlaisen riiston, ahneuden ja hyväksikäytön vastustaminen. Grafiikanteoksissaan Helenius käsittelee aiheita usein perinteisemmin kuin installaatioita tehdessään.

Matti Helenius opiskeli taidetta Turun Taideyhdistyksen Piirustuskoulussa eli nykyisessä Turun Taideakatemiassa vuosina 1969-1973. Helenius kertoo, että hänelle ei koskaan myönnetty todistusta laiskuuden ja koulun tason ylläpitämisen vuoksi, eikä hän siten koskaan varsinaisesti valmistunut taiteilijaksi. Samana vuonna hän tosin sai Valtion taidepalkinnon ja yhdessä Leo Niemen kanssa tehty lopputyö hankittiin vuosia myöhemmin Kiasman kokoelmiin. 80-luvulla Helenius muutti Tukholmaan, jossa hän asui kymmenen vuotta ja suoritti myös täydentäviä kuvataideopintoja. Opiskelun lähtökohtana oli vain mieletön halu oppia tekemään kuvia. Vaihtoehtoja ei ollut. Helenius onkin tehnyt kuvia ammatikseen koko ikänsä. Tilapäisiä hanttihommia hän on tehnyt välillä lisätienestejä saadakseen, sillä kuvataiteilijan työllä ei ole helppoa elättää itseään.

Helenius toteaa, että taiteen tekeminen alkoi hänen kohdallaan POP-taiteella. Seuraavaksi hän siirtyi fotorealismiin ja lyijykynällä tehtyihin kantaaottaviin ihmiskuviin. Vuosien kuluessa pääasialliseksi tekniikaksi valikoitui kuitenkin metalligrafiikka ja myöhemmin collagrafia. Viime vuosina Helenius on tehnyt pääasiassa kolmiulotteisia esinekoosteita, eli hän on tavallaan palannut juurilleen. Hän työskentelee säännöllisesti lähes joka päivä, viikonloput mukaan lukien. Hänen työhuoneensa sijaitsee Suomen Ateljeesäätiöltä vuokratussa tilassa Barkerilla Turussa. Seuraava näyttely on tulossa Galleria Joellaan lokakuussa 2020. Taidelainaamon valikoimiin Helenius on lisännyt käytännön syistä lähinnä grafiikkaa.

Matti Heleniuksen terveiset teoksen ostajalle:

Tervetuloa Taidelainaamoon.
Terveyttä ja Auringon paistetta toivoo: MattiKatso Matti Heleniuksen teoksia Turun Taidelainaamossa täältä

Taiteilijan kotisivut: https://kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/matti-juhani-helenius/


Iso käsi