avoinna
ke-su12-18
FacebookInstagram
TUTUSTU TAITEILIJAAN: SANNA KANANOJA
taiteilja headshot

Tammikuun noston Sanna Kananojan maalaukset ovat yhdistelmä maalauksellisuutta ja piirrosmaista jälkeä. Taiteilija kertoo maalaustyylinsä kehittyneen luontevasti..

TUTUSTU TAITEILIJAAN: SANNA KANANOJA
taiteilja headshot

Tammikuun noston Sanna Kananojan maalaukset ovat yhdistelmä maalauksellisuutta ja piirrosmaista jälkeä. Taiteilija kertoo maalaustyylinsä kehittyneen luontevasti ja intuitiivisesti. Kananojan maalauksissaan käyttämä tempera-tekniikka tuntui hänelle omalta jo opiskeluaikoina. Taiteilijaa kiehtoo muun muassa se, että temperalla maalatessa pitää tehdä kevyempää jälkeä kuin esimerkiksi akryylilla tai öljyllä maalatessa. Kananoja on aiemmin piirtänyt paljon puuväreillä ja uskoo sen vaikuttaneen hänen maalausjälkeensä. Sanna Kananojaa kiinnostaa taiteen tekemisessä maalaaminen ja tekniikka itsessään, ja hän haluaa selvittää voiko perinteistä tekniikkaa käyttämällä saada vielä jotain uudenlaista aikaan. Kananojalle on kuitenkin olennaista, että teoksissa käsitelty aihe on myös kiinnostava.

Sanna Kananoja valmistui Turun Taideakatemiasta vuonna 2010 pääaineenaan maalaus. Hänen esikoisensa syntyi heti hänen valmistuttuaan ja taiteen tekemiseen tuli lähes kahden vuoden tauko. Tämän jälkeen Kananoja muutti perheensä kanssa Firenzeen, jossa hän alkoi taas maalata. Ensin alkuun hän koki luomisen tuskaa, mutta sitten aiheet alkoivat löytyä kuin itsestään. Kananoja tarkasteli Firenzessä itselleen vierasta ympäristöä ja kotiutumistaan. Hänen silmiinsä pistivät muun muassa muotoon leikatut puutarhat ja niiden niin sanotut epäkohdat kasvien pyrkiessä kasvamaan takaisin itse valitsemaansa muotoon. Kananoja alkoi pohtia sitä, miten ihminen yrittää hallita ympäristöään ja tehdä sitä itselleen kauniimmaksi ja käytännöllisemmäksi. Taiteilija toteaa, että ihmisellä on tarve muokata ympäristöään jatkuvasti, mutta jos tarkastelee asiaa jonkun muun kuin ihmisen näkökulmasta, muokkaus ei usein tunnu enää järkevältä. Maalausten teemat Kananoja löytää nykyään luontevasti arkisesta ympäristöstä, eikä niitä tarvitse etsiä. Viime aikoina Kanaoja on maalannut kallioita, jotka kiinnittivät hänen huomionsa hänen istuessaan bussissa moottoritiellä.

Viime vuosi oli kohtalaisen työntäyteinen Sanna Kananojalle. Hänellä oli yksityisnäyttely sekä Galerie Pleikussa Berliinissä että Galleria Koneessa Hämeenlinnassa. Lisäksi hän oli mukana muutamassa yhteisnäyttelyssä, joista yksi on Ars Novassa tällä hetkellä nähtävillä oleva Turun Taiteilijaseuran 95-vuotisjuhlanäyttely. Parhaillaan taiteilija keskittyy maaliskuussa Helsingin Allergiataloon tulevaan näyttelyynsä sekä valmistelee maalauksia Tyksin tiloihin. Turun Taidelainaamon valikoimissa Sanna Kanaojalla on tällä hetkellä sekä pienikokoisia että isompiakin teoksia, joissa on kuvattu esimerkiksi puutarhoja ja ihmisen muokkaamaa metsää.


Sanna Kananojan terveiset teoksen ostajalle:

Kiitos kaikille taiteen ystäville ja ostajille. Joka kerta lämmittää mieltä, kun teokseni pääsee uuteen kotiin ja näin elämään elämäänsä.


Katso Sanna Kanaojan teoksia Turun Taidelainaamossa täältä

Taiteilijan kotisivut: https://sannakananoja.net/

teoskuva
Kulkua on helpotettu III